Nå kan du søke borteboerstipend

Dette er et fylkeskommunalt tilleggsstipend for deg som tar videregående opplæring og ikke bor hjemme.

Joakim Ekseth og Aasa Gjestvang foran en skjerm som viser søknadsskjema for borteboerstipend  - Klikk for stort bildeLeder for hovedutvalg for utdanning Joakim Ekseth og kompetanse- og tannhelsesjef Aasa Gjestvang oppfordrer alle borteboende elever på offentlige skoler i Innlandet til å søke om tilleggsstipendet. Marit Thobiassen Strande

Denne støtteordningen kommer i tillegg til borteboerstipendet fra Lånekassen.

Det er kun elever i offentlig videregående skoler i Innlandet som kan søke på tilleggsstipendet.

Søknadsfristen er 9. mars og gjelder for dette skoleåret, altså 2024/25. Stipendet utbetales etter planen første uka i april.

– Vi har rundt 1000 borteboere dette skoleåret, og det er veldig viktig at de søker for dette er ikke noe de får automatisk, sier kompetanse- og tannhelsesjef Aasa Gjestvang.

Det er satt av 4,5 millioner kroner til tilleggsstipendet.

Søk tilleggsstipend for borteboere

Kan bli noen flere på hybel

I oktober vedtok fylkestinget å legge ned to skoler og fire skolesteder, og leder for hovedutvalg for utdanning, Joakim Ekseth (H) tror dette kan føre til at noen flere elever må på hybel.

– Men vi har jo mange borteboere allerede og har hatt det over lang tid. Situasjonen for dem er den samme som for de som skal på hybel neste skoleår. Derfor var vi veldig opptatt av at denne ordningen også skal gjelde for inneværende skoleår, sier han.

Hvorfor har vi støtteordningen?

Bakgrunnen for at fylkeskommunen oppretter ordningen, er at økonomi i minst mulig grad skal være avgjørende for om du kan ta videregående utdanning eller ikke.

– Jeg har fått en del henvendelser om at tilskuddet fra Lånekassen ikke dekker kostnadene ved å bo borte. Det er jo en av grunnene til at vi har opprettet denne ordningen, sier Ekseth.

Han tror at for de fleste vil tilskuddet fra Lånekassa dekke leiekostnadene for bolig. Mat må man jo ha om man bor hjemme eller på hybel.

– Men det er litt dyrere å lage mat til én enn til fire, sier han.

Dette er noe av det tilleggsstipendet skal kompensere for.

Dekker hjemreiser

I ordningen er det også satt av penger til hjemreiser.

Reisestøtten for inneværende skoleår er på 300 kroner i måneden, som er like mye som det koster for et periodekort hos Innlandstrafikk.

– Ser helheten

Kompetanse- og tannhelsesjef Gjestvang roser politikerne for å se helheten i det å være elev.

– Det er jo det dette handler om. Her er politikerne flinke til å tilrettelegge slik at det skal være greit å være ungdom i Innlandet, enten du bor sentralt, eller om du må bo på hybel.

Hovedutvalgsleder Joakim Ekseth oppsummerer det slik:

– For oss har hovedsaken vært at vi skal legge forholdene til rette for at ungdommen skal kunne få den utdanningen de ønsker seg, at det ikke skal være økonomien som skal begrense det.

Hva er en borteboer?

Fylkeskommunen bruker samme definisjon på borteboer som Lånekassen legger til grunn når de tildeler borteboerstipend.

En borteboende elev er under 21 år, har ikke studie- eller yrkeskompetanse fra før og tar videregående opplæring.

Eleven bor mer enn 40 kilometer fra hjemmet, eller bruker mer enn tre timer hver dag på å reise til og fra skolen, eller kan ikke bo hjemme på grunn av særlige forhold i hjemmet.

En borteboer kan bo på hybel, hos slektninger eller bekjente, på internat eller hybelhus.