Sønsterud / Slovakiabesøk

Slovakiabesøk

Naturviterelevene hjalp til som vertskap da våre Slovakiske samarbeidspartnere nylig var på besøk i Norge.

Hundekjøring

Foto: Ragnhild Kjeldsen

Denne gangen hadde vår kontaktperson i Slovakia med seg to representanter for en organisasjon som arbeider med rovdyrregistreringer i Slovakia. Det var også med en mann som driver med fjellturisme i Tatrasfjellene. Gjestene var først i Oslo før de ankom Sønsterud. Første kvelden holdt Slovakerne en presentasjon på Sønsterud der de fortalte om virksomhetene de driver i Slovakia. Dagen etter gikk turen først til Skogmuseet der vi fikk omvisning om "det levende treet" og rovdyr.

Det levende treet på Norsk skogmuseum

Omvisning om "Det levende treet" på Norsk Skogmuseum

Etter lunsj kjørte vi gjennom de dype skoger til Engerdal der elevene etablerte en villmarksleir. Slovakerne fikk sove i en tretopphytte, og ble servert treretters middag som naturviterelevene laget på bålet. Maten, mye snø, hvite vinterveier og en flott utsikt til Sølenfjellene imponerte gjestene.

Vafler stekes på bålet

Foto: Ragnhild Kjeldsen

Rakfisk i lefse, elghakk og bålstekte vafler med rømme og multer fra Trysil sto på menyen

Neste dag dro vi videre til Rendalen der vi besøkte en bedrift som driver med villmarksturisme. Alle fikk prøve seg som hundekjørere. Slovakerne fortalte hvordan rovdyrregistrering foregår i Slovakia, og vi fikk være med en som jobber for SNO for å se på Gaupespor og høre om rovdyrforvaltning i Norge.

Gaupesporing

Gaupespor studeres ved Åkrestrømmen

Slovakia og Norge er to ulike land, men har også en del til felles. Det er interessant å lære mer om hvordan naturen forvaltes og brukes i de ulike landene. Det vil bli søkt om midler og så får vi se om det blir mer samarbeid mellom skolen og Slovakia.